Nieuwsbrief: BTW-aftek op commissielonen (uitspraak Hof van Beroep Gent)

hoofding_1.png

* BTW-aftrek op commissielonen en andere publicitaire kosten: Hof van Beroep Gent roept bouwpromotoren een halt toe

Bron: © Lydian

 

Het komt geregeld voor dat bouwpromotoren bouwen op andermans grond. De bouwpromotor verkoopt dan het opgerichte gebouw aan de uiteindelijke koper en deze laatste koopt het bijhorend grondaandeel aan bij de grondeigenaar.

Het hof van beroep te Gent heeft zich uitgesproken over de aftrek van btw in verband met deze praktijk.

Doordat het in dergelijk geval om nieuw opgerichte gebouwen gaat en de bouwpromotor een beroepsoprichter is, is er btw verschuldigd bij de verkoop van het gebouw.

De grond vormt in dit geval in fiscaal opzicht geen geheel met het gebouw, waardoor de grond op zijn beurt is vrijgesteld van btw en aan registratierechten onderworpen.

Voor de verkoop wordt doorgaans beroep gedaan op een vastgoedmakelaar, op wiens commissieloon 21% btw verschuldigd is.

Daar de makelaar enkel in opdracht werkt van de bouwpromotor, zal deze het volledige commissieloon aanrekenen aan de bouwpromotor.

De bouwpromotor is in dergelijk scenario geneigd om de btw verschuldigd op het commissieloon (en andere publicitaire kosten) volledig in aftrek te nemen, zonder een deel van deze kosten door te rekenen aan de grondeigenaar. Een deel van het commissieloon (en andere publicitaire kosten) betreft echter niet de werkzaamheden van de bouwpromotor zelf, maar die van de grondeigenaar. Aangezien op het deel van deze kosten dat betrekking heeft op de verkoop van de grond geen btw verschuldigd is, is een volledige btw-aftrek niet mogelijk.

Het hof van beroep te Gent gaat niet mee in de praktijk waarbij de bouwpromotor de btw over alle commissielonen en andere publicitaire kosten in aftrek neemt. Het hof heeft dan ook geoordeeld dat de bouwpromotor slechts de btw in aftrek kan nemen die betrekking heeft op het commissieloon en andere publicitaire kosten die werden gemaakt voor de verkoop van het gebouw.

Dit arrest van het hof van beroep te Gent ligt in lijn met de praktijk van de administratie, waardoor deze laatste voortaan een precedent heeft op basis waarvan zij de aftrek van een bepaald deel van de btw kan verwerpen.Nieuwsbrief: Oproep GeCoRo Gent + brandstofcelverwarming Viessmann

hoofding_1.png

Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening zoekt deskundige leden

De Stad Gent doet een oproep naar deskundigen die zich kandidaat willen stellen voor de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening.

De Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) wordt vanaf volgende legislatuur opnieuw samengesteld. De Stad Gent doet nu een oproep naar deskundigen die zich hiervoor kandidaat willen stellen, bij voorkeur inwoners van Gent. Zij hebben tijd om te reageren tot en met maandag 31 december 2018.

De Gecoro is enerzijds samengesteld uit een groep (deskundige) vertegenwoordigers van de voornaamste maatschappelijke geledingen. Ze zijn onder meer actief in één of meer milieu- en natuurverenigingen, verenigingen van werkgevers of zelfstandigen, verenigingen van handelaars, verenigingen van landbouwers en in één of meer verenigingen van werknemers. De gemeenteraad bepaalt welke verenigingen hiertoe aangeschreven worden en benoemt hun vertegenwoordigers in de Gecoro.

Naast deze vertegenwoordigers uit het verenigingsleven zoekt de Stad Gent ook andere deskundigen, die voeling hebben met de ruimtelijke ontwikkeling van Gent of beschikken over een aantoonbare kennis van ruimtelijke problematieken en methodieken (op het vlak van wonen, mobiliteit, stedenbouw, ruimtelijke of landschapsplanning, architectuur, erfgoed, inspraak en participatie, sport en recreatie, onderwijs, …).

Politieke mandatarissen, werknemers van de Groep Gent, ambtenaren van hogere overheden die verantwoordelijk zijn voor projecten op het grondgebied van Gent, of tot wiens opdracht het behoort om vergunningsaanvragen of ruimtelijke plannen vanuit Gent te beoordelen en adviseren, kunnen niet benoemd worden om als deskundige in de Gecoro te zetelen.

Geïnteresseerden sturen uiterlijk op maandag 31 december 2018 hun motivatie samen met een kopie van hun diploma's naar het college van burgemeester en schepenen, Botermarkt 1, 9000 Gent.

Meer info

Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning – GECORO

gecoro@gent.be

 

* De brandstofcelverwarming Vitovalor PT2 van Viessmann

De brandstofcelverwarming Vitovalor PT2 van Viessmann is de perfecte energiecentrale voor gezinswoningen met een groot elektriciteitsverbruik (meer dan 3.500 kWh per jaar). Het is een toestel dat via warmtekrachtkoppeling warmte en elektriciteit opwekt door een elektrochemisch proces waarbij waterstof en zuurstof met elkaar reageren.

Reken op de expertise van Viessmann en Panasonic

Voor de Vitovalor PT2 bouwt Viessmann op de expertise van Panasonic. Betrouwbaarheid en een lange levensduur zijn twee belangrijke voorwaarden bij alle Viessmann-innovaties. Daarom wordt in de micro-WKK-module een brandstofcelmodule van Panasonic gebruikt. In de Vitovalor PT2 werd deze brandstofcel ingebouwd in een perfect afgestemd verwarmingssysteem met gascondensatieketel, warmwaterboiler, buffervat voor verwarmingswater en regeling. 

Voldoende warmte en stroom voor een gezinswoning

De Vitovalor PT2 voorziet voldoende warmte om de totale warmtebehoefte van een gezin te dekken. We spreken dan over een totaal dat kan oplopen tot 32 kW. Voor de apparaten in het huishouden gebruik je de elektriciteit die het toestel produceert. De elektrische energie van 16,5 kWh is ruim voldoende om thuis mee aan de slag te gaan. Gebruik je in een korte tijdspanne veel warm water? Of draait de verwarming tijdens de piekuren op volle toeren? Dan wordt de geïntegreerde gascondensatieketel automatisch ingeschakeld wanneer de warmte van de brandstofcelmodule niet volstaat. 

Hoe ziet een Vitovalor PT2 eruit?

Deze brandstofelverwarming bestaat uit twee eenheden: een brandstofcelmodule en een piekbelastingsmodule met geïntegreerde gascondensatieketel, een buffervat voor verwarmingswater en een warmwaterboiler. Daarnaast heb je ook de hydraulica, de sensoren en regeling. Dit toestel, dat op het eerste gezicht reusachtig lijkt, neemt amper 0,65 m² van je garage, zolder of berging in beslag.

Stijgende stroomprijzen? Nee, bedankt.

Zelf een deel van je energie opwekken, dat klinkt als een ver-van-mijn-bedshow. Maar vergis je niet: dankzij de Vitovalor heb je een compacte energiecentrale in huis. En dat heeft heel wat voordelen. Zo produceer je zelf een deel van je energie en ben je niet langer volledig afhankelijk van het openbare elektriciteitsnet. Dat betekent meteen ook dat je losstaat van de stijgende stroomprijzen. En daar zal je portemonnee je vast dankbaar voor zijn. Bovendien geniet je bij de aankoop van een Vitovalor PT2 van hoge subsidies via Europa.

 

Meer info : allesoverdebrandstofcel.bePress Release ondertekening MoU Florida Realtors

Een delegatie van een 35-tal feXpro leden en -bestuur vertoeven momenteel op studiereis in Florida. Daar werd vorige vrijdag een Memorandum of Understanding (MoU) getekend tussen de president van de Florida Realtors, Mevr. Christine Hansen, en onze voorzitter Dhr. Glenn Geyssens. Hieronder vindt u de officiële press release van deze samenkomst en ondertekening. 

 

ORLANDO, Fla.Dec. 14, 2018 /PRNewswire/ -- Florida Realtors and feXpro, a top real estate organization in Belgium, today signed a Memorandum of Understanding (MoU) for 2018-2019. The MoU establishes the cooperation of the two Realtor organizations in developing a mutually beneficial relationship for their respective association members.

 

"As professionals in the real estate industry, we take pride in providing our knowledge and expertise to clients in FloridaBelgium and throughout the world," said 2018 Florida Realtors President Christine Hansen. "Florida Realtors and feXpro share common goals. We look forward to continuing our partnership and building more connections that increase trans-national business opportunities for all of our members."

As part of the agreement, Florida Realtors and feXpro "affirm the value of international collaboration and agree to exchange information in the general field of real estate, promote professionalism in the real estate industry and engage in other activities that provide mutual benefits."

 

Founded in 2013, feXpro covers the Flemish and Brussels markets. Its members are real estate professionals, notaries, architects, real estate developers, builders and appraisers. The organization offers accredited training for the real estate profession and serves as the National Association of Realtors' bilateral partner in Belgium.

 

Following their motto: "Knowledge and experience are only of use when being exchanged," feXpro supports activities that exchange knowledge and experience. That's why, according to 2018-19 feXpro President Glenn Geyssens, establishing this relationship between Florida Realtors and feXpro enables both organizations to develop a greater mutual understanding and more opportunities for collaboration.

 

Serving as "the voice for real estate in Florida," Florida Realtors is the largest professional trade association in the state with more than 180,000 Realtor members in 52 local real estate boards and associations.

The MoU announcement took place today at Florida Realtors headquarters in Orlando, Fla. Along with Geyssens and Hansen, also present at the event were Florida Realtors 2019 CEO Margy GrantWilly Haegens, honorary president and founder of feXpro; Christian Bohyn, a member of the Osceola County Association of Realtors and the National Association of Realtors® (NAR) ambassador to Belgium and the NetherlandsMaria Grulich, Florida Realtors director of global business; and additional members of feXpro and Florida Realtors. More than 30 members of feXpro participated in the Florida visit.

 

Sponsors include the Orlando Regional Realtor® Association, the Osceola County Association of Realtors, The Grove and MoneyCorp.

 

Florida Realtors® serves as the voice for real estate in Florida. It provides programs, services, continuing education, research and legislative representation to its 180,000 members in 52 boards/associations. Florida Realtors® Media Center website is available at http://media.floridarealtors.org.

 

SOURCE Florida Realtors

 

Related Links

https://www.floridarealtors.org

 

bron: https://www.prnewswire.com/news-releases/florida-realtors-and-fexpro-in-belgium-sign-mou-300765812.htmlLydian verkozen tot beste Belgische advocatenkantoor in 2018

Lydian verkozen tot beste Belgische advocatenkantoor in 2018

Proficiat gewenst aan Lydian, in het bijzonder aan onze feXpro-leden bij Lydian: Mr. Geert De Neef en Mr. Anne-Victoire Vandekerckhove!

 

Op 13 november sleepte Lydian tijdens de Trends Legal Awards de trofee voor Beste advocatenkantoor in de wacht. Op de gala-uitreiking in Brussel werden, onder auspiciën van het zakenblad Trends/Tendances al voor de vijfde keer advocatenkantoren bekroond die uitmunten dankzij hun expertise, knowhow en innovatie.

Lydian ontving de hoofdprijs van het beste advocatenkantoor in België van een onafhankelijke jury legal experts als erkenning voor haar prestaties, in de aanwezigheid van meer dan 400 advocaten, bedrijfsjuristen en professionals uit de juridische sector.

Erkenning voor harde werk

De prestigieuze award voor Beste advocatenkantoor binnenrijven is een hele eer voor Lydian. Het is de kroon op hun werk van de voorbije 17 jaar en een enorme erkenning voor alle vennoten, advocaten en medewerkers.

Ze zijn hun cliënten natuurlijk ook erg erkentelijk voor het vertrouwen dat ze keer op keer in ons stellen. Dat deze award hen is toegekend door een jury bestaande uit bedrijfsjuristen van gerenommeerde bedrijven maakt deze overwinning des te mooier.

Puur Belgisch én onafhankelijk

Lydian is het allereerste Belgische onafhankelijke zakenadvocatenkantoor die de Trends Legal Award voor beste advocatenkantoor wint. Een hele prestatie, want opboksen tegen de internationale reuzen van de advocatuur is geen eenvoudige opdracht. 

No-nonsense aanpak loont

De award toont voor ons aan dat Lydian de voorbije jaren een enorme stap vooruit heeft gezet. Met hun no-nonsense pragmatische aanpak en hun grote beschikbaarheid naar hun cliënten toe zijn ze erin geslaagd om een service naar het Angelsaksische model aan te bieden tegen tarieven die aangepast zijn aan de Belgische realiteit. Hun kantoor is zo uitgegroeid tot een van de grootste op de Belgische markt. 

Nationale focus, internationaal netwerk

Dat een puur Belgisch kantoor ook internationale klanten kan servicen, blijkt uit de cliëntenlijst van Lydian. Hun kantoor focust zich op de Belgische markt, maar heeft wel uitstekende contacten met andere onafhankelijke topkantoren in heel Europa en bij uitbreiding de wereld. Hun samenwerking met hun uitgebreide buitenlandse netwerk heeft aangetoond dat zij hun Belgische cliënten kunnen begeleiden in hun internationale expansie op een manier die niet moet onderdoen aan dat van de grote internationale kantoren.Nieuws van partner Daikin

* Product nieuwigheid

Daikin Altherma 3 met R32 koelmiddel - Een superieur niveau qua comfort, energierendement en betrouwbaarheid.

Daikin Altherma 3 bestaat uit verschillende units en levert verwarming voor nieuwe woningen met warmtepompen. Daikin Altherma 3, de derde generatie van Daikin beroemde verwarmingsassortiment, gebruikt de kenmerkende Bluevolutiontechnologie, een combinatie van compressoren van Daikin en koelmiddel R-32, om een seizoensrendement van A++ te halen.

Lees meer hier.Nieuwe partner Van Dessel

Nieuwe partner Groep Van Dessel was met het feXpro-bestuur op de BIS-beurs aanwezig op de stand en de Dag van het Vastgoed.

 

 Nieuwsbrief: Woonuitbreidingsgebieden: wat is nog mogelijk?

Hoofding

 

* Woonuitbreidingsgebieden: wat is nog mogelijk?

bron: www.ockier-advocaten.be

auteur: Michaël De Mol

 

In zitting van 20.07.2018 heeft de Vlaamse Ministerraad haar principiële goedkeuring verleend aan een voorontwerp van wijzigingsdecreet inzake de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).

 

In dit voorontwerp wordt drastisch gesleuteld aan de ontwikkelingsmogelijkheden binnen “woonreservegebieden”, met name de woonuitbreidingsgebieden en enkele aanverwante gewestplanbestemmingen.

 

 1. Wat zijn de huidige ontwikkelingsmogelijkheden?

 

De woonuitbreidingsgebieden zijn in principe bestemd voor groepswoningbouw; met name het gelijktijdig oprichten van verschillende woningen op één werf waarbij een ruimtelijke en architecturale samenhang voorhanden is.

 

De bouw van individuele woningen is principieel onmogelijk.

 

Individuele ontwikkelingen (bv. een verkaveling met als doel de loten te verkopen en dus geen groepswoningbouw te voorzien) kunnen enkel worden vergund indien het volledige woonuitbreidingsgebied wordt ontwikkeld of een principiële goedkeuring tot ontwikkeling werd bekomen vanwege de Deputatie.

 

 

 1. Wat is de doelstelling van de nieuwe regelgeving?

 

De gewestplannen waarin de woonuitbreidingsgebieden zijn vastgesteld dateren van omstreeks de jaren ’70. De woonuitbreidingsgebieden werden eerder beschouwd als een soort reservegebieden ingeval de “volwaardige” woongebieden uitgeput zouden raken.

 

Verschillende woonuitbreidingsgebieden zijn naar hedendaagse inzichten niet ideaal om tot ontwikkeling over te gaan (bv. overstromingsgevoeligheid, te ver gelegen van een woonkern, bevatten waardevolle open ruimte, etc.).

 

De nieuwe regelgeving heeft tot gevolg dat woonuitbreidingsgebieden enkel nog kunnen worden ontwikkeld indien deze ontwikkeling wordt ondersteund door een duidelijke beleidsvisie en/of aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoet. De mogelijkheid tot ontwikkeling via groepswoningbouw of volledige inrichting via verkaveling komt te vervallen.

 

Voorts wordt ernaar gestreefd om de reeds bestaande bebouwing binnen woonuitbreidingsgebied meer rechtszekerheid te geven door dergelijke constructies als zone-eigen te behandelen als waren deze in volwaardig woongebied gelegen.

 

 

 1. Wat houdt de nieuwe regelgeving in?

 

De reeds bestaande regelgeving in de VCRO inzake woonuitbreidingsgebieden, wordt uitgebreid naar alle vormen van “woonreservegebieden” (d.i. de woonuitbreidingsgebieden, reservegebieden voor woonwijken, woonreservegebieden en woonaansnijdingsgebieden).

 

Voorts zullen volgende nieuwe principes worden ingevoerd in de VCRO met betrekking tot de woonreservegebieden:

 

 • - Vergunningsaanvragen voor bestaande woningen die zijn opgericht binnen een verkaveling of onder de vorm van groepswoningbouw, zullen worden afgetoetst aan de voorschriften die gelden voor volwaardig woongebied.

Bestaande verkavelingsvoorschriften komen daarentegen niet te vervallen.

 

De voorgaande regeling geldt niet indien op het gebied een bijzonder plan van aanleg (BPA) van toepassing is.

 

 • - Bestaande woningen, die niet via verkaveling of groepswoningbouw werden opgericht, zullen eveneens geacht worden binnen woongebied te zijn gelegen,  maar een wijziging van het aantal woonentiteiten of een vergunningsplichtige functiewijziging is nier toegestaan.

 

 • - Bestaande landbouwbedrijven kunnen onder bepaalde voorwaarden uitbreiden.

 

 • - Kleinere onbebouwde restpercelen (maximumoppervlakte 2.500 m²) kunnen onder bepaalde voorwaarden worden ontwikkeld alsof deze binnen woongebied zijn gelegen.

 

 • - De gemeente kan een gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan (opvolger van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan) opstellen waarbij wordt geopteerd voor de ontwikkeling van bepaalde woonreservegebieden.

Indien de Deputatie en de Vlaamse Regering hieromtrent geen voorbehoud maken, kan tot ontwikkeling worden overgegaan conform de voorschriften voor een volwaardig woongebied.

 

Dergelijke ontwikkelingen dienen steeds te worden uitgevoerd als een “state of the art” project, waarbij de Vlaamse Regering de randvoorwaarden zal bepalen (bv. inzake groenvoorzieningen, ontsluiting openbaar vervoer, parkeervoorzieningen, energetische aspecten, etc.).

 

 • - De gemeenteraad kan op eigen initiatief of op verzoek van een eigenaar of houder van een zakelijk recht, een verzoek tot ontwikkeling indienen. Dit verzoek dient op het volledige woonreservegebied betrekking te hebben, waarbij men wel naar functie kan differentiëren per onderdeel.

Deze aanvraag dient afgestemd te zijn op het geldende gemeentelijk ruimtelijk structuurplan.

 

De volgende ontwikkelingen zijn mogelijk: (i) woonfunctie, (ii) openruimtefunctie (landbouw, bos, natuurgebied, …) of (iii) bedrijvigheid, recreatie of gemeenschaps- en nutsvoorzieningen.

 

De Vlaamse Regering heeft hieromtrent de eindbeoordelingsbevoegdheid en de Deputatie dient advies te verlenen.

 

Indien de aanvraag wordt ingewilligd voor een “harde” bestemming, zullen ook hier de “state of the art” voorwaarden gelden.

 

 • - Ontwikkelingen op basis van groepswoningbouw of globale verkaveling zijn niet langer mogelijk.

 

 1. Wanneer treden de nieuwe principes in werking?

 

De voorliggende tekst betreft een voorontwerp en is dus nog niet ingediend bij het Vlaams Parlement.

 

Momenteel is de adviesronde lopende, waarbij de SARO de Minaraad en de SERV hun inspraak kunnen geven.

 

Bijgevolg is er nog geen concrete datum voor inwerkingtreding gekend en kunnen nog wijzigingen worden aangebracht aan de voormelde principes.

 

Wij houden u uiteraard verder op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.Nieuwsbrief: Nieuwe tendensen koop-verkoopovereenkomst + BIS Beurs

*Nieuwe tendensen koop-verkoopovereenkomst

bron: www.ockier-advocaten.be

auteur: Louise Van Massenhove

 

 • Koop uw huis per e-mail - Arrest Hof van Beroep Antwerpen 19 december 2016

Naar aanleiding van het fameuze “e-mailarrest” van het Antwerpse Hof van Beroep leek het even of men niet langer een beroep zou kunnen doen op een e-mail om de koop of verkoop van onroerend goed te bewijzen. Dit arrest d.d. 19 december 2016 zorgde voor een ware schokgolf in de vastgoedsector.

Het Hof van Beroep te Antwerpen motiveerde namelijk dat uit de wettelijke bepalingen van boek XII, "Recht van de elektronische economie", in het Wetboek van economisch recht volgt dat een koop-verkoopovereenkomst met betrekking tot een onroerend goed niet tot stand kan komen via elektronische weg, in casu via een e-mail.

Volgens het Hof kunnen e-mails evenmin gebruikt worden als een ‘begin van bewijs door geschrift’ om aan te tonen dat er een overeenkomst was tussen beide partijen.

De loutere wilsovereenstemming van de partijen zou niet meer volstaan bij de verkoop van een onroerend goed omdat de wet specifieke vormvereisten voorschrijft.

Dit arrest ging in tegen een eerder arrest van het Gentse Hof van Beroep uit 2013. Het Hof van Gent was van oordeel dat een sms – en dus ook een e-mail – wel een begin van schriftelijk bewijs kan opleveren.

Bijgevolg was er grote onduidelijkheid omtrent de totstandkoming van een verkoopovereenkomst via e-mail.

 

 • Wetswijziging

Gelukkig kwam er positief nieuws vlak voor het zomerreces nu de wetswijziging, die op de agenda van Minister Alexander De Croo stond, goedgekeurd werd.

Deze wetswijziging maakt het mogelijk dat een verkoopovereenkomst in de toekomst aan de hand van e-mail tot stand kan komen en gaat hiermee in tegen de principes van het Antwerpse Hof van Beroep.

Artikel XII.15 WER bepaalt onder welke voorwaarden een verkoopovereenkomst op de elektronische manier kan overeen worden gekomen.

De opgelegde vormvereisten zijn:

“aan de vereiste van een geschrift is voldaan door een geheel van alfabetische tekens of van enige andere verstaanbare tekens aangebracht op een drager die de mogelijkheid biedt toegang ertoe te hebben gedurende een periode die is afgestemd op het doel waarvoor de informatie kan dienen en waarbij de integriteit ervan wordt beschermd, welke ook de drager en de transmissiemogelijkheden zijn.

aan de uitdrukkelijke of stilzwijgende vereiste van een handtekening is voldaan wanneer deze laatste beantwoordt aan de voorwaarden van ofwel artikel 1322, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek, ofwel van artikel XII.25,

aan de vereiste van een geschreven vermelding van degene die zich verbindt, kan worden voldaan door om het even welk procédé dat waarborgt dat de vermelding effectief uitgaat van deze laatste.

Eerder voorzag artikel XII.16 in een stelselmatige uitzondering voor contracten die rechten doen ontstaan of overdragen ten aanzien van onroerende zaken. Deze uitzondering is echter niet langer adequaat.

Aangezien de vastgoedsector zich reeds heeft aangepast aan de digitale wereld moest er dringend een aanpassing komen aan het feit dat een verkoopovereenkomst niet via de elektronische weg tot stand kon komen.

Het huidige wetsvoorstel stelt dat deze bijzondere categorieën van overeenkomsten bedoeld in artikel XII.16 van het Wetboek Economisch recht, inclusief de verkoop van onroerend goed, ook elektronisch kunnen worden gesloten.

Bijgevolg kan de rechter slechts in uitzonderlijke gevallen, namelijk wanneer hij het bestaan van praktische belemmeringen vaststelt voor het vervullen van een wettelijke of reglementaire vormvereiste in het kader van de totstandkoming van een contract langs de elektronische weg, oordelen dat de overeenkomst niet geldig werd gesloten.

Een rechter zal dus niet altijd meer kunnen oordelen dat een verkoop van vastgoed niet via e-mail tot stand kan komen en dus ook een e-mail niet meer kunnen weigeren als bewijs.

Deze wetswijziging neemt aldus veel onduidelijkheid weg en is een zichtbaar voorbeeld van hoe de huidige wetgeving zich aanpast aan het huidige digitale tijdperk.

 

 • Verkoop zonder bodemattest kan dan toch!?

Artikel 101, §1 van het bodemdecreet bepaalt dat de kandidaat-verwerver van een grond voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst tot overdracht door de kandidaat-overdrager in kennis moet worden gesteld van de inhoud van het (laatste) bodemattest van de over te dragen grond.

Volgens een vroeger arrest van het Hof van Beroep in Antwerpen van 10 oktober 2016 kon de koper van onroerend goed zich terecht beroepen op de vordering tot nietigverklaring van de overeenkomst indien uit de opschortende voorwaarde voortvloeide dat de kandidaat-koper voorafgaand geen kennis had gekregen van de inhoud van het bodemattest, wat vereist is volgens het Bodemdecreet.

Dit arrest sprak een eerder arrest van het Hof van Cassatie van 24 juni 2010 tegen dat bepaalde dat een bodemattest een wezenlijk onderdeel diende te zijn van een compromis.

Het toepassen van deze opschortende voorwaarden vormt bijgevolg reeds lange tijd een punt van discussie in de vastgoedsector.

Nu komt hier echter duidelijkheid in met het recent arrest van 22 maart 2018 van Hof van Cassatie dat de beslissing van het Hof van Beroep vernietigde en aanvaardt dat het principe van de opschortende voorwaarde gekoppeld wordt aan het verkrijgen van een bodemattest, maar meent het dat de uitwerking hiervan in lijn moet zijn met de doelstelling van het Bodemdecreet.

Het doel van dit decreet is een beschermende maatregel creëren voor de kandidaat-koper die in onwetendheid vervuilde grond zou aankopen en de koper te vrijwaren tegen iedere schade ingevolge een laattijdige mededeling.

In het licht van bovenstaande doelstellingen kan de koopovereenkomst wel worden gesloten onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een blanco bodemattest of een bodemattest waaruit blijkt dat er geen bodemverontreiniging is.

Niet rechtsgeldig is volgens het Hof van Cassatie de opschortende voorwaarde dat het overgedragen goed niet zal blijken te zijn aangetast door bodemverontreiniging die aanleiding geeft tot een saneringsverplichting voor de eigenaar. In een dergelijk geval verbindt de koper zich immers reeds tot de verwerving van het goed vóór hij kennis heeft kunnen nemen van de inhoud van een bodemattest waaruit blijkt dat het goed is vervuild. Dat is net wat het Bodemdecreet wil vermijden.

Voor de praktijk is dit arrest goed nieuws aangezien de onzekerheid op dit punt is weggenomen. Niettemin blijft het opletten geblazen en zal de formulering van de opschortende voorwaarde zeer belangrijk zijn.

 

* BIS Beurs 2018

De BIS Beurs vindt dit jaar plaats in Flanders Expo van 6 tot en met 14 oktober. Ook dit jaar organiseren we voor u een BIS Ontbijt, een Investeringsnamiddag en de Dag van het Vastgoed.

 • BIS Ontbijt: zondag 7 oktober - 9u

De Raad van Bestuur heeft het genoegen u uit te nodigen voor een uitgebreid ontbijtbuffet in de Marie & Luigi Lounge van Hal 1 (1ste verdiep) in Flanders Expo vanaf 9u. Na het otnbijt kan u vrijblijvend een bezoek brengen aan de BIS Beurs. Inschrijven kan via uw persoonlijke link in de uitnodiging per mail, er worden deze week nog reminders gestuurd.

 • Infonamiddag "Investeren in vastgoed zonder zorgen": dinsdag 9 oktober - 13u

In het huidige klimaat van lage rentes is het investeren in Vlaams residentieel vastgoed populairder dan ooit.
Wij organiseren voor de tweede maal een namiddag waarbij “investeren in vastgoed zonder zorgen” vanuit een brede waaier aan disciplines (juridisch, fiscaal, praktisch,...) wordt uitgelegd. Daarna volgen voorbeelden waarin het rendement van vastgoedinvesteringen berekend wordt en is er tijd voor vragen en opmerkingen. Deze namiddag is een absolute aanrader voor elke (aanstaande) investeerder, groot of klein. 

Programma:

- 13u: onthaal met koffie + registratie

- 14u: infonamiddag

- 16u: vrij bezoek aan BIS Beurs

Kostprijs: gratis voor leden, 10€ voor niet-leden (incl. toegang tot beurs twv 12€).

Voor meer informatie over de workshops en inschrijvingen, zie uw persoonlijke uitnodiging per mail of op www.fexpro.be

 • Dag van het Vastgoed: vrijdag 12 oktober - 9u

De “Dag van het vastgoed” is een dag boordevol actuele vastgoedinformatie, met 12 informatieve workshops en netwerkmomenten tijdens de lunch en bezoek aan BIS & BIS night.

Programma:

- 9u: onthaal met koffie + registratie

- 10u: workshops Reeks 1 (keuze uit 4 workshops)

- 11u: workshops Reeks 2 (keuze uit 4 workshops)

- 12u: lunch immo@BIS (hal 1)

- 14u: workshops Reeks 3 (keuze uit 4 workshops)

- 15u30: vrij bezoek aan BIS

- 18u - 23u: BIS night - catering op diverse standen

Kostprijs: gratis voor leden, betalend voor niet-leden (zie website)

Voor meer informatie, een overzicht en toelichting van de workshops en inschrijvingen, zie uw persoonlijke uitnodiging per mail of op www.fexpro.beNieuwsbrief: vestigingswet wordt afgeschaft

hoofding_1.png

* De kogel is door de kerk: vestigingswet wordt afgeschaft

bron: www.ockier-advocaten.be

auteur: Alexander Mondy

 

De Vlaamse regering heeft besloten dat de vestigingswet met ingang van 1 januari 2019 zal ophouden te bestaan. Concreet betekent dit dat vanaf dan voor elf bouwberoepen de vereiste beroepsbekwaamheden worden afgeschaft en dat eigenlijk iedereen een bouwbedrijf mag starten. Voor alle andere gereglementeerde beroepen gebeurde dit al op 1 januari 2018.

 

  1. Wat houdt de (afschaffing van de) vestigingswet in?

De vestigingswet, die al in één of andere vorm bestaat sinds 1958, bepaalt dat voor een hele reeks beroepen naast de basiskennis ook specifieke beroepskennis vereist is om het beroep te mogen uitoefenen. Deze beroepskennis kan worden bewezen en verworven door het behalen van ofwel een passend diploma ofwel nuttige beroepservaring. Een derde optie is de centrale examencommissie, voor wie zijn beroepskennis onvoldoende kan aantonen maar toch wel de knepen van het vak kent.

 

Vanaf 1 januari 2018 konden een aantal gereglementeerde beroepen, zoals slager, bakker en kapper, reeds uitgeoefend worden door iedereen, zelfs al kon men geen bewijs van beroepskennis voorleggen. Voor de beroepen uit de bouwsector bleef het bewijs van beroepskennis wel vereist.

 

De Vlaamse regering heeft nu besloten dat ook voor de volgende elf beroepen uit de bouwsector de vestigingswet wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2019:

 

 • Installateur-frigorist; 
 • Ruwbouwactiviteiten;
 • Stukadoor-, cementeer- en dekvloeractiviteiten;
 • Tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten;
 • Dakwerkers- en waterdichtingsactiviteiten;
 • Plaatsen/herstellen van schrijnwerk – glazenmaker;
 • Algemeen schrijnwerk;
 • Eindafwerkingsactiviteiten;
 • Installatieactiviteiten voor centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair;
 • Elektrotechnische activiteiten; en
 • Algemene aannemingsactiviteiten.

Daarmee verdwijnt de vestigingswet volledig.


Vanaf 1 september 2018 zal het trouwens ook niet langer vereist zijn om een attest “Basiskennis bedrijfsbeheer” voor te leggen als startende ondernemer.

 

  2. Waarom wordt de vestigingswet afgeschaft?

De Europese Unie had al enkele jaren onze vestigingswet in het vizier. Er is namelijk een Europese richtlijn die bepaalt dat wie in de ene lidstaat een gereglementeerd beroep mag uitoefenen, dat ook moet kunnen in een andere lidstaat. De vestigingswet was volgens Europa daarom discriminatoir.

 

Kort gesteld luidde de  vraag als volgt: waarom worden aan Vlaamse ondernemers strengere vereisten opgelegd dan aan hun buitenlandse concurrenten?

 

  3. Wordt het kind met het badwater weggesmeten?            

Het doel van onze vestigingswet is (of was) dubbel. Enerzijds moet zij de consument beschermen tegen charlatans, mensen die zonder enig vakmanschap of expertise als zelfstandige een economische activiteit uitoefenen, met mogelijke schade voor de consument tot gevolg. Anderzijds heeft zij tot doel om beginnende ondernemers goed op weg te zetten en succesvol te laten starten.

 

Voor de enthousiaste ondernemer wordt het nu dus eenvoudiger om een aannemingsbedrijf op te richten, wat toe te juichen is. Aan de andere kant krijgen charlatans vrij spel.

 

Er dient ook te worden opgemerkt dat in het Brusselse en Waalse Gewest de vestigingswetgeving blijft behouden. Sommigen vrezen daarom dat Vlaamse bouwbedrijven die in Brussel of Wallonië willen werken, geweigerd zullen worden omdat ze niet langer de vereiste beroepsbekwaamheid zullen kunnen aantonen. Er bestaat namelijk geen bijzondere regeling voor de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties tussen de verschillende gewesten in België.

 

Was een modernisering en bijsturing van de – ongetwijfeld verouderde – vestigingswet dan een betere oplossing geweest? De Vlaamse regering zal nu alvast moeten op zoek gaan naar andere manieren om kwaliteit en veiligheid in de bouwsector te garanderen. De overheid kan bijvoorbeeld inzetten op sensibilisering en opleiding.

 

 Uitnodiging: Werkgroep Technieken 31/08

Uitnodiging Werkgroep Technieken

31 augustus 2018 - 12u

 

Beste collega,

 

SRI, ESCO, Ecodesign Lot 33 over smart appliances ... Zegt dit u iets?

 

De bouwprojecten zijn momenteel reeds onderhevig aan veranderende regelgevingen (omgeving, energieprestatie, ea.) en veranderingen in HVAC keuzes vanwege hernieuwbare energie eis en bepaalde comforteisen. Gezien de recent ingezette shift naar meer elektrisch aangedreven HVAC oplossingen zal de overheid het elektriciteitsnetwerk verder moeten stabiliseren en bepaalde pieken van hoog verbruik of hoge productie beter moeten afstemmen op elkaar. Productie en stockage van energie op gebouw of wijkniveau worden daarom belangrijker.

 

Als expert of promotor wil u uiteraard op de hoogte blijven van alle nieuwigheden. Verder stelt u waarschijnlijk ook een verhoogde kostprijs vast van de gebouwde wooneenheden. Sommige actoren in de markt van zowel renovatie als nieuwbouw onderzoeken momenteel hoe ze bepaalde HVAC technieken uit de bouwkost kunnen halen en verschuiven naar operating kost.

 

Bij feXpro zijn wij door onze contacten met verschillende federaties en overheid bewust geworden van de komende verandering. Daarom wensen wij korter in dialoog te treden met een aantal leden die reeds ervaringen hebben opgebouwd met nieuwe HVAC keuzes. Enerzijds om te luisteren naar de huidige uitdagingen in het veld, om dan eventueel te faciliteren in bepaalde oplossingen en de belangen van de leden beter te kunnen verdedigen, en anderzijds om de leden in contact te brengen met nieuwe federaties en studiebureau's die toegevoegde waarde kunnen brengen.

 

Voor deze eerste sessie hebben wij dan ook OVED (Overlegplatform voor Energiedeskundigen - www.oved.be) uitgenodigd om een voorstelling van 30 minuten te brengen van hun organisatie en inzicht te geven in hun opdracht en werking. OVED is een volwaardig lid van de adviesraad van VEA en doet aanbevelingen op basis van de input van hun leden (energieverslaggevers).

 

Wij nodigen u hierbij uit op de eerste sessie van de werkgroep technieken die zal doorgaan op 31 augustus 2018 om 12u op onze zetel in Zwijnaarde (Industriepark 3A 9052 Zwijnaarde). Graag een mailtje ter bevestiging, wij voorzien broodjes tussen de middag.

 

Met vriendelijke groet,

Willy Haegens (erevoorzitter)